Преди самото използване на система за нивелиране на плочки да започне.

Преди самото използване на система за нивелиране на плочки да започне.
7 февруари 2020

При професионалното поставяне на плочки, появата на неравности е едно от най-неприятните неща, които могат ви се случат. Една от най-често срещаните грешки, които  майсторите правят, е това, че не използват система за нивелиране на плочки.

 

Преди да ви научим как да използвате системата за нивелиране на плочки, нека разгледаме първо как да изравним пода преди реденето и използването на системата за нивелиране на плочки да започне.

 

Как да изравните пода преди да започнете със системата за нивелиране на плочки?

 

Правило номер едно при полагането на плочки и изпозването на системата за нивелиране на плочки е, че повърхността на финала трябва да се получи равна. Създаването на перфектна плоскост, от друга страна, не подлежи на компромис, така че системата за нивелиране на плочки е изключително важна.

 

И така, как да гарантирате, че подът е максимално гладък и равномерен? Всичко започва с изравняване на пода и системата за нивелиране на плочки.

 

Преди да започнем е важно да приготвите необходимите инструменти. Ако сте хоби майстор, който е решил сам да си слага плочки, имайте предвид, че е възможно да не намерите всичките тези материали на едно място. Ще трябва да намерите добре снабден магазин който предлага и системи за нивелиране на плочки, или към по-добре заредена железария, предлагаща системи за нивелиране на плочки.

 

Ето инструментите, които ще ви трябват за облицоване на неравен под:

  • Маркиращ шнур и молив;
  • Назъбена маламашка
  • Циментов раствор;
  • Ъглошлайф;
  • Кофа;
  • Гъба;
  • Четка;
  • Мистрия.

 

Сега, когато имате всичко необходимо, ето как да изравните пода преди позлването на системата  за нивелиране на плочки и да го подготвите по най-подходящия начин.

 

Стъпка 1: Намерете всички вдлъбнатини, изпъкнатини и пукнатини, които е необходимо да бъдат запълнени или отстранени, за да няма трудности при ползването на системата за нивелиране на плочки

 

Накарайте вашия колега или помощник да държи единия край на маркиращия шнур и го разтегнете по цялата дължина на стаята с двата края на пода. Потърсете всякакви вариации във височината на пода. Местете шнура през цялата стая и маркирайте всички вдлъбнатини, изпъкнатини и пукнатини, които намерите.

 

Стъпка 2: Определете дълбочините на дупките и пукнатините.

 

След като сте идентифицирали всичките дупки, ще трябва да знаете колко дълбоки са те. Ако дупката е по-дълбока от зъбеца на вашата маламашка, тогава ще трябва да използвате по-голям гребен. Може да се използват назъбени маламашки с различни ширини на зъбците. За оптимални резултати се препоръчва 12 мм ширина.

 

Стъпка 3: Отстранете замърсяванията и остатъците.

 

Използвайте четката, за да премахнете всякакви замърсявания от пода. След това почистете пода с гъба.

 

Стъпка 4: Пригответе запълващата смес

 

Може да се каже, че приготвянето на запълващата смес е изкуство. Ако искате да постигнете здраво слепване и системата за нивелиране на плочки  да си свърши работата, трябва да знаете как да получите правилната консистенция.

 

Стъпка 5: Попълнете дупките

За да се лесно подредят изравнителите за системата за нивелиране на плочки при ползването на системата за нивелиране на плочки, използвайте мистрия, за да разпределите сместа върху вдлъбнатините.

 

Стъпка 6: Шлайфане на изпъкнали участъци

За можете правилно да наредите системата за нивелиране на плочки използвайте ъглошлайф, за да изравните всякакви гърбици по пода.

 

Стъпка 7: Окончателно запечатване е важно преди позлването на системата за нивелиране на плочки.

 

Изчакайте поне 24 часа, за да изсъхне сместа. Проверете отново пода, за да се уверите, че е равен и че системата за нивелиране на плочки е добре сложена. Ако всичко изглежда добре, тогава можете да преминете към следващата стъпка на проекта: т.е. да започнете с реденето на плочките ползвайки системата за нивелиране на плочки.

 

Как може да ви бъде от помощ системата за нивелиране на плочки?

 

От първостепенно значение е, първо да се уверите, че няма вдлъбнатини и пукнатини по подовата повърхност.

 

Именно в този случай системата за нивелиране на плочки MAX може много да помогне.

 

Почти сигурно е, че ще ви е необходима добра система за нивелиране на плочки, за да предотвратите изпъкването на плочките. Благодарение на своя дизайн, системата за нивелиране на плочки блокира плочките и осигурява гладка и равна повърхност, като гарантира равномерни фуги.

 

Крайният резултат от ползването на системата за нивелиране на плочки може да намали, или дори да елиминира, напукването. Системата за изравняване на плочки значително редуцира времето за полагането на плочките, като почти свежда до минимум необходимостта от повдигане на част от тях, за добавяне на допълнително лепило.

 

Цялостната система за нивелиране на плочки се състои от три основни компонента: изравнители (дистанционери или фиксатори), клинове за система за нивелиране на плочки и клещи за система за нивелиране на плочки. Тези елементи работят заедно, за да предотвратят движението на плочките докато лепилото изсъхва и за да се постиге равна повърхност и максимална полза от системата за нивелиране на плочки.

 

Квадратната основа на изравнителите за системата за нивелиране на плочки гарантира, че налягането се разпределя равномерно по повърхността на плочката.

 

Ролята на клещите за система за нивелиране на плочки е да осигуряват необходимото налягане на клиновете върху плочките, като по този начин се улеснява получаването на перфектно изравняване на повърхността. Клещите за система за нивелиране на плочки могат да се използват както хоризонтално (на пода), така и вертикално (на стената).

 

Ако нямате система за нивелиране на плочки и просто обмисляте опцията да купите такава, уверете се, че клещи за системата за нивелиране на плочки имат ергономичен дизайн. Дръжките на клещите за системата за нивелиране на плочки трябва да са леки и безопасни, но също така и достатъчно здрави, за да издържат години на постоянна употреба.

 

Изводът: Използвайте системата за нивелиране на плочки при описаната процедура за изравняване на пода, за да получите най-добри резултати.

 

Уверете се, че повърхността е възможно най-плоска, преди да монтирате системата за нивелиране на плочки. Регулирайте ръчно всяка плочка, за да намалите риска от изпъкване. Повдигнете плочките и при необходимост добавете повече лепило. Първо изравнете подовото ниво и след това използвайте системата за нивелиране на плочки, за да зададете разстоянието между плочките, т.е. дебелината на фугите. По този начин можете да получите равен под. В крайна сметка това е основната цел на вашия проект и системата за нивелиране на плочки.

20 март 2020
Как да използваме система за нивелиране на плочки?

Ползите от използването на система за нивелиране на плочки.

прочети още