Как да използваме система за нивелиране на плочки?

Как да използваме система за нивелиране на плочки?
20 март 2020

Смяната на облицовката на стената в баня или кухня е един от най-често срещаните начини хората да изберат да обновят домовете си и да използват система за нивелиране на плочки. Смяната може незабавно да придаде подобрен вид на стаята, особено ако предишните плочки са остарели, с пукнатини или са счупени.

Когато сменят обзавеждането на банята или кухненските си елементи, на много хора се налага слагане на нови плочки и ползване на система за нивелиране на плочки. По подобен начин лепенето на плочки и ползването на система за нивелиране на плочки е често срещаното подобрение, което хората правят в домовете си, тъй като керамичния под е практичен вариант, който изглежда интелигентен и лесен за поддръжка. Независимо дали полагате подови или стенни плочки и да ли използвате или не система за нивелиране на плочки, от съществено значение е работата да е свършена добре.

 

Ползите от използването на система за нивелиране на плочки.

 

Много хора погрешно вярват, че лесно могат да полагат плочки, без да използват система за нивелиране на плочки, само за да установят, че това не е било толкова лесно, колкото са смятали. Преди да решите да продължите с поставяне на плочки без система за нивелиране на плочки, струва си да знаете предимствата от използването на система за нивелиране на плочки. Те включват:

 

  • Намалява изпъкналите и вдлъбнати плочки - Основната цел на използването на система за нивелиране на плочки е да се избегне плочките да са изпъкнали, което се получава когато краищата на плочките не се подравняват, а някои са леко повдигнати.

 

  • Безопасност - Ако подовите плочки са неравномерни, това представлява опасност от подхлъзване. Затова използването на система за нивелиране на плочки е важно от съображения за безопасност.

 

  • Спестявате време - Може да мислите, че използването на система за нивелиране на плочки е загуба на време. Вярно е обаче точно обратното. Използването на система за нивелиране на плочки ще ви помогне да свършите работата правилно веднага, като по този начин ще намалите нуждата си да премахвате плочки след полагането им и да започнете работата отново.

 

  • Професионален завършек - Ако използвате система за нивелиране на плочки, крайният резултат е по-професионален завършек, отколкото ще постигнете без да използвате система за нивелиране на плочки.

 

  • Спестяване на пари - Тъй като е по-малко вероятно да правите грешки при лепенето на плочки, използвайки система за нивелиране на плочки, това може да намали разхищението и това ще ви спести пари.

 

 

Как да използвате системата за нивелиране на плочки?

 

Сега, след като знаете многобройните предимства на използването на система за нивелиране на плочки, вероятно сте по-желаещи да ги използвате за следващия си проект. Ето защо трябва да научите как да използвате система за нивелиране на плочки, преди да започнете работата.

 

Налични са много различни продукти и не всички работят по един и същи начин. Следното ръководство обаче ви дава основните стъпки със съвети за използването на различните варианти на системи за нивелиране на плочки. Ето как да използвате системата за нивелиране на плочки.

 

Стъпка 1. Преди използването на системата за нивелиране на плочи, подгответе повърхността, върху която полагате плочките, така че да е възможно най-плоска.

 

Стъпка 2. Нанесете достатъчно количество лепило за плочки върху повърхността, за да нанесете няколко плочки наведнъж.

 

Стъпка 3. Нанесете лепило за плочки върху гърба на първата си плочка и я поставете на пода или стената, като я натиснете здраво на място.

 

Стъпка 4.  Вземете вашия изравнител-фиксатор за система за нивелиране на плочки и добавете две към всяка открита страна на плочката. Основата на тях трябва да се сложи под плочката, която сте вече положили.

 

Стъпка 5. След това поставете следващата си плочка, така че основите на изравнителите от система за нивелиране на плочки да са под първата и втората плочка.

 

Стъпка 6. Следващият етап зависи от типа на системата за нивелиране на плочки, която използвате. Ако имате клипове или клинове, те ще се плъзгат в дупка в горната част на изравнителя от системата за нивелиране на плочки. Натискането им здраво ще накара плочката да се подреди и бъде плоска и след което да се уверите, че двете съседни плочки са равни.

 

Стъпка 7. Освен това, ако вашата система за нивелиране на плочки има капачки, поставете ги над горната част на изравнителя. Някои системи имат капачки, които се въртят, за да натиснат плочките надолу. Други се предлагат с комплект клещи за система за нивелиране на плочки, които използвате за затягане на изравнителите с капачки.

 

Стъпка 8. Добавете още изравнители за система за нивелиране на плочки към откритите страни на втората плочка, преди да добавите трета плочка и да добавите капачките, клипсовете или клиновете за система за нивелиране на плочки.

 

Стъпка 9. Повтаряйте този процес, докато всички плочки са положени и има поне два изравнителя за система за нивелиране на плочки за всяка двойка краища на плочките. Може да се нуждаете от повече изравнители и клинове за система за нивелиране на плочки за по-големи плочки.

 

Стъпка 10. Оставете лепилото за плочки да изсъхне. Това може да отнеме различни количества време в зависимост от продукта. Проверете указанията за продукта за тази информация.

 

Стъпка 11. След като лепилото за плочки изсъхне. Отстранете капачките, скобите или клиновете.

 

Стъпка 12. След това оставате с разкритите краища на изравнителите. В повечето системи за нивелиране на плочки те просто ще се откъснат от основата. Като клиновете за система за нивелиране на плочки можете да отстраните с обикновен страничен ритник или с гумен чук.

 

Стъпка 13. С приключването на стъпка номер 12, ползването на системата за нивелиране на плочки приключва.

 

В заключение, можем да потвърдим, че са налични много ползи от използването на системи за нивелиране на плочки при полагане на подови или стенни плочки. Тя може да предотврати изпънати части , да намали вероятността от злополуки, да постигне професионален завършек и да спести време и пари. След като знаете как да използвате система за нивелиране на плочки, това е много прост процес, който ще ви даде най-добрите възможни резултати.

 

Системата за нивелиране на плочки MAX е предназначена предимно за професионална употреба, като е подходяща и за майстори с ограничени познания и опит в полагането на плочки и ползването на система за нивелиране на плочки

7 февруари 2020
Преди самото използване на система за нивелиране на плочки да започне.

Или, как да предотвратим появата на неравности по пода при поставянето на плочки?

прочети още